Carαυτοκτονία


Μουσική: Γιώργος Γιαννόπουλος
Ερμηνεία: Αθανασία Αγραφιώτη
Ένα ποίημα του Γιάννη Ζελιαναίου

Η Carαυτοκτονία είναι κάμποσοι στίχοι για έναν φίλο που σουλατσάρει στην άκρη της ρόδας. Ένα ποίημα που γυροφέρνει στις γωνίες των Εξαρχείων κι ένα ποίημα που ξεκινάει μέσα από ένα κωλόμπαρο της Θήβας. Η Carαυτοκτονία είναι σαν μια ταινία τρίτου τύπου που την έγραψε ένας φίλος μια χώρα μακριά για έναν φίλο σε μια πλατεία πιο κοντά. Ένα rock ‘n roll, μακρύ, θανατερό, αυτοκτονικό ζεϊμπέκικο.
Η μουσική του Γιώργου Γιαννόπουλου, με τις ρυθμικές αλλαγές, σε πάει στην «Παραγγελιά» του Σφέτσα. Ο Χατζιδάκις ως υπαινιγμός στη θέση του ζεϊμπέκικου. Παίρνει την «Παραγγελιά» από soundtrack και φτιάχνει ξανά το σκυλάδικο. Ο τύπος της Carαυτοκτονίας είναι ο Κοεμτζής που δεν βρίσκει κανέναν να μαχαιρώσει εκτός από τον εαυτό του. Η Αθανασία Αγραφιώτη με την ερμηνεία της, μετατρέπει τις λέξεις σε νότες.

Η Carαυτοκτονία κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις Bibliotheque, τον Φλεβάρη του 2018.
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι ο κιθαρίστας και φωνή των Rebel's Law από την Λάρισα.
Η Αθανασία Αγραφιώτη είναι ηχολήπτρια.
Ο Γιάννης Ζελιαναίος έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές.

Η Carαυτοκτονία κυκλοφορεί ψηφιακά στο bandcamp από την KZNK tapes, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή. 

Είπαν κι έγραψαν για την Carαυτοκτονία… γνωστοί και άγνωστοι.

«Καλά θα με βάλεις ν' ακούσω ποίημα είκοσι οχτώ λεπτών;". Και έφυγα να κάνω όλα όσα κάνω κάθε μέρα. Κάποια στιγμή κάθισα και έστριψα ένα τσιγάρο. Το άναψα και ήρθε και μου έβαλε το ένα ακουστικό στο αφτί. Και το άλλο στο δικό του. Τελείωσε λοιπόν μετά από είκοσι οκτώ λεπτά. Και ήθελα κι άλλο. Τώρα δεν θέλω ούτε να δω κάτι, ούτε να ακούσω κάτι, ούτε να διαβάσω κάτι άλλο. Μόνο να κοιμηθώ με τη μουσική αυτή στο μυαλό μου, τη φωνή αυτή στα αφτιά μου, τους στίχους αυτούς στην ψυχή μου.
* * *
Αγαπημένε σύντροφε εν καραντίνα, τι σπουδαίο, σπουδαίο, σπουδαίο, αριστουργηματικό πράγμα ήταν αυτή η ηχογράφηση; Τα γάμησε όλα. Αληθινό αριστούργημα. Και σε μουσική, και η ερμηνεία... Είναι βέβαια και το ίδιο το ποίημα που γαμάει από μόνο του. Ένα αληθινό αριστούργημα, τι σκαρώσατε, είναι τρομερό, επί 28 λεπτά ήμουν με το στόμα ανοικτό....
* * *
Καταρχάς νιώθω ότι μας κάνατε ένα σπουδαίο δώρο. Είναι τέλειο. Και αισθητικά και μουσικά και στιχουργικά και φωνή, πολύ οικεία μου ακούγονται όλα. Λες και μας δωρίσατε έναν φιλόξενο τόπο για να πεθαίνουμε οπότε γουστάρουμε. Νιώθω σαν μια θαλπωρή που με ξενυχιάζει.
* * *
Η τρομερή "Carαυτοκτονία" του Γιάννη Ζελιαναίου, μελοποιήθηκε από τον Γιώργο Γιαννόπουλο, το ερμήνευσε η Αθανασία Αγραφιώτη και το αποτέλεσμα είναι αυτός ο ημίωρος, παραληρηματικός, μα πάντοτε διαυγής, στροβιλισμός.
* * *
Το χειμαρρώδες ποιήμα-βιβλίο του φίλτατου Γιάννη Ζελιαναίου, «Carαυτοκτονία» μελοποιήθηκε από τον Γιώργο Γιαννόπουλο, απαγγέλθηκε από την Αθανασία Αγραφιώτη και νά το εδώ ολόκληρο. Μια (σχεδόν) ημίωρη ροκ καταβύθιση στον παραληρηματικό μονόλογο ενός αντι-ήρωα. Εξαιρετικό, ξεσηκωτικό, πεντακάθαρο!!
* * *
Η μουσική του Γιώργου Γιαννόπουλου είναι εξαιρετική. Να πω ότι με τις ρυθμικές αλλαγές με πήγε στην «Παραγγελιά» του Σφέτσα. Ο Χατζιδάκις ως υπαινιγμός στη θέση του ζεϊμπέκικου. Παίρνει την «Παραγγελιά» από σάουντρακ και φτιάχνει ξανά το σκυλάδικο. Ο τύπος της carαυτοκτονίας είναι ο Κοεμτζής που δεν βρίσκει κανέναν να μαχαιρώσει εκτός από τον εαυτό του. Η Αθανασία Αγραφιώτη μετατρέπει τις λέξεις σε νότες.

* * *